ICT Trends en uitdagingen in 2024

Ontdek de belangrijkste ICT trends voor 2024

Ontdek de belangrijkste ICT trends voor 2024. Van cybersecurity tot AI-ontwikkelingen en duurzame technologie. Samen voorbereiden op deze uitdagingen en kansen
ICT Trends 2024

Het vuurwerk is afgestoken en de oliebollen zijn weer van tafel. Er is weer een nieuw jaar van start en 2024 belooft weer veel interessante ontwikkelingen. Welke veranderingen vereisen aandacht? Hoe kunnen we profiteren van de opmars van nieuwe technologieën? Een aantal trends en aandachtspunten waarbij we verwachten onze klanten dit jaar te ondersteunen:

Cybersecurity en NIS2 verplichtingen

Mede door AI-ontwikkelingen blijft de cybercriminaliteit maar toenemen en daarmee de risico’s op het gebied van hacken en datalekken. Veel bedrijven zullen in 2024 te maken krijgen met de NIS2 richtlijnen waarbij de verplichting wordt opgelegd om verdere beveiligingsmaatregelen te nemen en te borgen. Verplichting of niet, door de toenemende risico's is het verstandig beveiligingsmaatregelen te optimaliseren en medewerkers bewust te maken van deze risico's (Security Awareness).

AI (Kunstmatige intelligentie)

Waar AI voor velen mogelijk nog een 'ver-van-mijn-bed' onderwerp was, zullen steeds meer bedrijven in 2024 te maken krijgen met AI als onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Producten als chatGPT om teksten en andere content te genereren zijn al bij velen bekend. In 2024 zullen we significante ontwikkelingen zien. Fabrikanten gebruiken AI steeds meer, bijvoorbeeld om betalingsfraude te herkennen of voor 'slimmere' firewalls. Hoe gaan we om met AI? Er wordt hard gewerkt aan richtlijnen om ethische normen te handhaven, om het verkeerde gebruik van AI in te dammen.

Verdere groei van Cloud / Edge Computing

De thuiswerkplek is niet meer weg te denken en veel bedrijven hebben al afscheid genomen van de servers op kantoor. Verwachting is dat de mogelijkheden van de moderne werkplek verder groeien. Het werken met tablets en andere mobiele apparaten wordt normaal, maar ook Internet of Things (IoT) zal een vlucht nemen. Het ICT beheer dient mee te veranderen wat weer eigen uitdagingen kent.

VerSaaSing

Software-as-a-Service, oftewel SaaS, is software die als een online dienst wordt aangeboden. Veelvoorkomende en bekende SaaS-applicaties zijn Online boekhouden en Microsoft 365. Steeds meer fabrikanten stoten de lokaal te installeren software af en bieden alleen een cloud-versie. Voor elke functie is wel een online app beschikbaar. Betalen naar gebruik en flexibel opschalen zijn enkele voordelen, maar er zijn ook nadelen. Hoe kiezen we de juiste SaaS-applicaties en voorkomen we dat er een wildgroei ontstaat binnen de organisatie, waardoor inzicht in kosten en datatoegang verloren gaat?

Verduurzaming

Klimaat is een hot-item in de samenleving en dus ook binnen de ICT. Apparatuur dient langer mee te gaan en reparatie in plaats van vervanging. Bij het aanschaffen van producten, maar ook bij de keuze van leveranciers wordt steeds meer gekeken naar 'groene' eigenschappen.

Met de vooruitzichten voor 2024 en de toenemende complexiteit van technologieën en beveiligingsvraagstukken, wordt het essentieel om een solide strategie te hebben om met deze veranderingen om te gaan, maar ook om van te profiteren.
Als strategisch partner gaan we graag samen deze uitdagingen aan.